اگر علاقه مندید عضوی از یک شرکت بازی سازی باشید، یا در زمینه تیم بازی سازی اطلاعات بیشتری کسب کنید، این پست دقیقا برای شماست! امروزه صنعت بازی سازی از ریشههای ساده خود فراتر رفته و به یک تجارت یا حرفه سودآور تبدیل شده است؛ البته لازم به ذکر است ساخت بازی به عنوان یک تجارت سودآور آنقدرها هم که به نظر میرسد ساده نیست! متحرک سازی (animation) شخصیتها، درگیر نگه داشتن کاربر در بازی، ایجاد سطوح دشواری و بازاریابی یک بازی ویدیویی به خودی خود چالشهای زمان بر و هزینه بری هستند که برای گذر از آنان، نیاز به دانش دقیق در این صنعت داریم. به همین دلیل یک تیم بازی سازی ویدیویی شامل مهارتهایی متفاوت است.
تیمی متشکل از متخصصان مختلف درگیر توسعه یک بازی ویدیویی هستند. نقشها و مسئولیتهای هر فرد با دیگران متفاوت است. در این میان میتوان به افراد و نقشهای کلیدی مانند مدیران پروژه، نویسندگان، هنرمندان (Artists)، طراحان (Designers) یا توسعه دهندگان (Developers) اشاره کرد.
نقشهای مورد نیاز در تیم بازی سازی
ساخت بازی و تعیین نقش هر فرد بستگی به این دارد که چه نوع بازی را برای چه پلتفرمی طراحی میکنید (به طور مثال در بین سبکهای بازی، هایپر کژوال و در بین انواع پلتفرمها، موبایل). به طور کلی، نقشهای تیمی که به طور گسترده در ساخت بازیهای ویدیویی مورد استفاده قرار میگیرند، عبارتند از:
طراح بازی (Game Designer)
در تیم بازی سازی، طراحان بازی داستان نویسان چیره دستی هستند که وظیفه خلق جهانها و شخصیتهای جذاب را بر عهده دارند. این افراد همچنین قوانین جاری در بازی را وضع میکنند که روایت هر بازی را هدایت میکند – از تعیین سطوح گرفته تا شکل دهی ویژگیهای شخصیتی – در حالی که هنر بازی از طریق تصاویر و گرافیکهای خیرهکننده، یک تجربه زیباشناختی جذاب را تضمین میکند. این متخصصان، در هر جنبهای از طراحی بازی که ماجراجویی (adventure) بازی را زنده میکند، دست دارند، صداهای جذابی را برای چهرههای نمادین در بازی پیشنهاد میکنند و در نهایت کاراکترهای بازی را وارد ماجراجوییهای مسحورکننده میکنند!
طراحان بازی به گروهی از کاراکتر ها نیاز دارند تا با هم کار کنند و تجربهای جذاب را برای بازیکن ایجاد کنند. طراحان همچنین مسئول تعیین چالشها با توجه به سطح دشواری هستند. طراحان اصلی روند کلی طراحی بازی را کنترل میکنند. سپس هنرمندان گرافیک و سایر اعضای تیم بازی سازی با ایجاد تصاویری دقیق، هر شخصیت را کامل میکنند و باعث میشوند این طرحها در دنیای جدید بازی زنده شوند!
برنامه نویس (Programmer/Developer)
برنامهنویسان/توسعهدهندگان بازی، تار و پود بازیهای ویدیویی را از طریق کدنویسی به هم میبافند. این نقش بسیار مهم در تیم بازی سازی، با ایجاد پایگاه کد (Codebase) و الگوریتم بازی، دنیای پیچیده آن را ایجاد میکند. در مرحله بعد برنامهنویسها وظیفه دارند فرایندهای اشکالزدایی (Debugging) و توسعه نمونه اولیه (Prototype) برای آزمایشهای بیشتر را انجام دهند و اطمینان حاصل کنند که دنیای مجازی آنها برای لذت بردن توسط کاربران آماده است!
برنامه نویسان نقش مهمی در ایجاد تجربه کاربری یک بازی دارند. آنها با همکاری طراحان بازی، با زبانهایی مانند سی شارپ و پایتون کدنویسی میکنند تا دنیاهای زنده و هیجان انگیزی را ایجاد کنند. تخصص آنها باید مجموعه مهارتهای مختلفی را در بر میگیرد و حتما لازم است از علوم کامپیوتر کاملا آگاه بوده و برای هر چالشی که برایشان پیش میآید آماده باشند!
هنرمند بازی(Game Artist)
هنر بازی، هنر تخیل، خلاقیت و بیان بصری است. در تیم بازی سازی، هنرمندان بازی، استاد طراحی منحصر به فرد هر بازی به شمار میروند. از ساخت کاراکترهای جذاب گرفته تا ایجاد سطوح و مراحل جذاب – این نقش بسیار مهم در تیم بازی سازی، دنیای بازی را با گرافیک خیره کننده، انیمیشنها و ابزارهای جذاب زنده میکند. با دمیدن زندگی در این جهانهای دیجیتال از طریق مهارتهای هنری، آرتیستها به یک نقش محوری در فرایند ساخت بازیهای سرگرمی مدرن تبدیل شدهاند!
هنرمندان دنیای بازی را زنده میکنند! این افراد با همکاری نزدیک با مدیران هنری، رندرهای سه بعدی و طراحان بازی و با ترکیب عناصر طراحی و انیمیشن که حواس ما را تحریک میکنند، به ایجاد استوری بوردهای هیجان انگیز و شخصیتهای زنده کمک میکنند. هنرمندان نه تنها به جزئیات توجه دارند، بلکه در انواع رسانهها مانند هنر سه بعدی (3D Art)، طراحی بصری (Visual Design)، هنر پیکسل (Pixel Art) و غیره نیز استعداد بالایی دارند. در واقع این مهارتها برای ایجاد تصاویر بصری جذاب در بازی ضروری هستند.
طراح صدا (Sound Designer)
صدا به اندازه تصاویر بصری در طراحی بازی مهم است. کار یک طراح صدا این است که خلاقانه با صدا کار کند و صدا را برای ایجاد طیف وسیعی از جلوههای صوتی و موسیقی در گیم پلی طراحی کند. تصاویر بدون صدا خسته کننده به نظر میرسند. صدا محیط مشخصی را به صحنه بازی میدهد و سرنخی است از ماهیت یک بازی.
طراحان صدا با طراحان بازی همکاری میکنند تا شخصیتها و صدای آنها را درک کنند، صحنههای متحرکی که ممکن است نیاز به مهندسی صدا داشته باشند خلق کنند، یا صداهای مناسب را با توجه به شخصیتها به آنها بدهند. این نقش مهم در تیم بازی سازی همچنین باید ویرایش صدا و میکس صدا را هم انجام دهد. طراحان صدا افرادی بسیار فنی هستند که میدانند چگونه با طراحی صدا بازی کنند. آنها از کتابخانههای صوتی (Sound Libraries) استفاده میکنند یا صداها را برای استفاده در بازی وارد (Import) میکنند.
انیماتور بازی (Game Animators)
انیماتورهای بازی با در دست گرفتن بخشی از افسار خلاقیت در تیم بازی سازی، بخش مهمی از تجربه بازیهای ویدیویی مدرن هستند. این هنرمندان با استفاده از تکنیکهای هنری سهبعدی و انیمیشن شخصیتها، با ساختن انیمیشنهای گویا که بازیکنان را به درون خود میکشانند، به صحنهها جان میبخشند. این افراد با سایر اعضای تیم مانند طراحان گرافیک، آرتیست ها و طراحان استوریبرد، همکاری کرده و تصاویری پر جنب و جوش را برای بازیهای ویدیویی و موبایلی خلق میکنند.
انیماتورهای بازی در تیم بازی سازی، وظیفه دارند یک تجربه هیجانانگیز و همهجانبه برای بازیکنان ایجاد کنند. آنها باید عناصر مختلفی مانند شخصیتپردازی (Characterization)، پس زمینه (Backgrounds)، حالتهای بازی (Game Modes)، سطوح (Levels) و رندرهای 2 و 3 بعدی را که از طریق حرکات متحرک در مراحل مختلف فرآیند بازی زنده میشوند، گرد هم بیاورند. وظیفه آنها این است که همه چیز را یکپارچه کنند!
نویسنده / طراح روایت (Writer/Narrative Designer)
پشت هر بازی ویدیویی عالی، داستانی گیرا نهفته است که توسط یک داستان سرای خلاق ساخته شده است! این نویسندگان با استعداد در تیم بازی سازی، شخصیتهای به یاد ماندنی و دنیایی پر از دیالوگهای زنده خلق میکنند. آنها به طرز ماهرانهای روایتهای پیچیدهای را میسازند تا به بازی ساختار دهند. از روایت و متن درون بازی گرفته تا حتی کوچکترین جزئیات دیالوگهایی که بین کاراکترها برقرار میشود.
تسخیر ماهیت یک داستان جذاب و تبدیل آن به یک تجربه جالب و به یادماندنی در بازی، امری است که این پوزیشن شغلی را در تیم بازی سازی بسیار مورد توجه قرار میدهد. نویسندگان بازی باید بتوانند دیالوگهایی بسازند که به شخصیتها روح ببخشد – همه اینها در حالی است که به فضای اصلی تعیین شده توسط تیم بازی سازی، وفادار میمانند.
کنترل کیفیت / تستر (Tester)
تستر مثل یک بازرس تضمین کیفیت است که به دنبال هر گونه نقص در بازی ویدیویی است که میتواند تجربه ناخوشایندی را برای کاربر نهایی به همراه داشته باشد. این نقش تاثیرگذار در تیم بازی سازی از طریق تمرکز و بررسی دقیق، تک تک عناصر جهان بازی را بررسی میکند؛ از گرافیک و تصاویر برای اطمینان از سطح مطلوبی از وفاداری بصری (Visual Fidelity) و محتوای متن گرفته تا تست متعادل بودن مراحل مختلف بازی. اعضای تیم بازی سازی، با تست بازی به کمک تستر، اطمینان حاصل میکنند که انیمیشنها بهطور همزمان با یکدیگر حرکت کنند و همچنین شخصیتها بهدرستی در مراحل مختلف یا چالشهایی که در جهان رخ میدهد به تصویر کشیده شده و ارتباط برقرار کنند.
تسترها میتوانند زمینههایی را برای بهبود شناسایی کنند که ممکن است از دید توسعهدهندگان یا سازندگان محتوا پنهان مانده باشد. این افراد بخش مهمی از تیم توسعه بازیهای ویدیویی را تشکیل داده و بخش زیادی از موفقیت نهایی هر نسخه جدید به آنها بستگی دارد.
تهیه کننده (Producer)
برای اینکه یک بازی ویدیویی موفق و سودآور باشد، نیاز به برنامهریزی دقیق بسیار فراتر از مرحله توسعه دارد. تیم بازی سازی به کمپینهای بازاریابی استراتژیک نیاز دارد که به پلتفرمها و کانالهای اجتماعی پیشرو دسترسی پیدا کرده و باعث ایجاد هیاهو در مورد راهاندازی بازی یا نسخههای جدید آن شوند.
این دقیقا جایی است که تولیدکننده بازی وارد میشود. این افراد در رأس تصمیمات تجاری مربوط به فعالیتهای تبلیغاتی، استراتژیهای موقعیتیابی (Positioning) در بازار، سیاستهای قیمتگذاری و همچنین پروتکلهای آزمایشی هنگام راهاندازی بازیهای تجاریسازی شده در بازارهای عمومی هستند.
تهیه کننده نقش مهمی در تیم بازی سازی سازی ایفا میکند و همه چیز را از هزینه ساخت بازی گرفته تا اطمینان از جریان نقدی سودآور، استراتژی سازی میکند. تهیه کنندگان با مدیریت بخشهایی مانند روابط عمومی، بازاریابی و تبلیغات و چرخه توسعه روان را تضمین میکنند. این افراد همه اینها را در حالی انجام میدهند که بر هر شخص ثالثی که در موفقیت بازی دخیل است هم نظارت میکنند.
مدیر پروژه (Project Manager)
مدیر پروژه هسته اصلی هر تیم بازی سازی است. مدیر پروژه نه تنها از هماهنگی همه اجزا اطمینان حاصل میکند، بلکه رهبری الهامبخش و منابع مورد نیاز مانند نرمافزار، سختافزار یا راهنمای فنی را نیز به اعضای تیم ارائه میدهد. این افراد برای تضمین موفقیت نهایی به پیشرفت تیم بازی سازی چشم دوختهاند!
یک مدیر پروژه میتواند نقش مهمی در توسعه بازی، ایجاد استراتژیها و جدول زمانی برای اطمینان از تکمیل به موقع پروژهها داشته باشد. آنها باید درک کلی از پروژه داشته باشند و با انجام ارزیابیها در طول مسیر برای سنجش عملکرد تیمها را با اشتیاق در مسیر پیشرفت راهنمایی کنند. متخصصان با تجربه در داخل یا خارج از تیم شما میتوانند این نقش مهم را در تیم بازی سازی ایفا کنند.
بازاریابی / روابط عمومی (Marketing/PR)
برای اطمینان از موفقیت هر بازی، باید یک برنامه بازاریابی جامع ایجاد شود. این کار معمولاً توسط تیمهای اختصاصی که جنبههایی مانند تبلیغات و روابط عمومی را پوشش میدهند، انجام میشود. علاوه بر این، مشارکت با آژانسهای خارج از تیم بازی سازی هم میتواند روند موفقیت در تبلیغات را تقویت کند. اقداماتی مانند سازماندهی رویدادهای هیجانانگیز برای دستیابی به مخاطبان از طریق رسانههای اجتماعی یا رسانههای سنتی مانند روزنامهها و کانالهای تلویزیونی، یک استراتژی جذاب را برای معرفی محصول شما به گیمرها ایجاد میکنند!
کلام آخر
فرایند ساخت و توسعه بازی نیاز به همکاری و هماهنگی قوی بین نقشهای متعدد درگیر در یک تیم بازی سازی دارد. بسته به مقیاس پروژه، پیچیدگی و ویژگیهای ایده بازی یا گیمپلی، ممکن است ترکیب متفاوتی از تخصصها در تیم لازم باشد تا یک ایده را از مراحل اولیه تا موفقیت نهایی هدایت کنند.