بدون شک یکی از نقشهای تاثیرگذار که با تلفیق هنر و المانهای دنیای بازی سازی، باعث ایجاد و حفظ محبوبیت یک بازی میشود، هنرمند بازی است. در این مطلب قصد داریم کمی بیشتر در مورد ویژگیهای کاری هنرمند یا آرتیست بازی و تاثیر این نقش در فرایند بازی سازی صحبت کنیم.
هنرمند بازی چه کاری انجام میدهد؟
یک هنرمند بازی برای عناصر بصری یک بازی ویدیویی، مانند شخصیتها، وسایل نقلیه، ابزار، مناظر، پسزمینه، اشیا، رنگها، بافتها (texture) و لباسها، هنرهای دوبعدی و سهبعدی ایجاد میکند. همه این موارد به ایجاد ظاهر و احساس بهتر کاربر در استفادهی یک بازی ویدیویی کمک میکنند. ظاهر یک بازی ویدیویی عامل بزرگی در موفقیت آن است و بعد از قابلیت بازی (playability) در رتبه دوم قرار دارد.
برخی از بازیهای ویدیویی در روند بازی سازی خود، سعی میکنند تا حد ممکن واقعبینانه به نظر برسند، در حالی که برخی دیگر به دنبال ظاهری متفاوتتر هستند. این وظیفه هنرمند بازی است که در طراحی کاراکتر بازی و اشیاء دقت لازم را به خرج دهد، تا در نهایت به نتیجه دلخواه برسد.
هنرمندان بازی، در واقع طراحان گرافیکی هستند که به طور خاص روی بازیهای ویدیویی تمرکز میکنند. این افراد با ایده گرفتن از طراح بازی (game designer) و گاهی اوقات هنرمند مفهومی (concept artist) مشخص میکنند که آیتمها باید چگونه به نظر برسند. آنها طرحهای اولیه را ترسیم میکنند، اسکچها را به شکلهایی توسعه میدهند که با حس مورد نظر و هدف بازی مطابقت داشته باشند، و طرحهای انتخاب شده را به گرافیکهای کامپیوتری 2 یا 3 بعدی تبدیل میکنند.
هنرمند بازی مسئولیت ایجاد داراییهای (asset) هنری خاص را در بازی دارد؛ ممکن است از او خواسته شود برای بستهها، محتوای تبلیغات و وب سایتها هم آثار هنری طراحی کند. برخی هنرمندان در طراحی چهرهها و شخصیتهای انسانی، برخی دیگر در به تصویر کشیدن ساختمانها و مناظر و برخی هم در ایجاد بافت (texture) برای اشیاء سهبعدی تخصص دارند. هنرمند بازی باید قابلیتهای فنی و محدودیتهای پلتفرمی که بازی روی آن اجرا میشود را مد نظر داشته باشند و به بازخورد تِستِرها هم توجه کند.
هنرمندان بازی طیف وسیعی از وظایف را انجام میدهند که مهارت در تکنیکهای مختلفی را میطلبند:
هنرمند مفهومی (concept artists) معمولاً از قلم و کاغذ به جای نرمافزار و رایانه استفاده کرده و ایدههایی را برای دنیای بازی، شخصیتها، اشیاء، وسایل نقلیه، مبلمان، لباسها و غیره ترسیم میکنند. این آرتیستها اگرچه در ایجاد هنر نهایی بازی نقشی ندارند، اما مفهوم ارائه شده توسط آنها به شکلدهی ظاهر بازی یا به نوعی هنر مفهومی آن کمک میکند.
مدلسازهای سهبعدی (3D Modellers)، شخصیتها، اشیاء و محیط بازی از جمله اشکال زندگی، مناظر، پوشش گیاهی، مبلمان، وسایل نقلیه و غیره را میسازند. این آرتیستها، طراحی سهبعدی رسم کرده و جزئیات بصری را با محدودیتهای فناوری بازی، متعادل میکنند.
هنرمندان 2 بعدی/ ایجاد بافت (2D/Texture Artists) بافتهایی را برای شخصیتها، محیطها و آیتمهای بازی، مانند سطوح دیوارها و کف ساختمانها ایجاد و اعمال میکنند. این بخش از کار هنرمند بازی یک حیطه بسیار تخصصی است که به دانش بالایی در مورد نور، پرسپکتیو، مواد و جلوههای بصری نیاز دارد. طراحی دوبعدی بر روی طرحهای سه بعدی رسم شده انجام میپذیرد و به منظور این انجام میشود که به بازی واقعیت بیشتر نزدیک باشد و کاربر بتواند ارتباط بیشتری با آن بگیرید.
هنرمندان محیط (Environment Artists) بر خلاف شخصیتها با محیط (دنیای بازی) سر و کار دارند. این آرتیستها وظیفه طراحی محیط بازی را برعهده دارند و ممکن است مدلسازی سهبعدی، بافت سازی، ایجاد سایههای (shader) لایهای پیچیده و انیمیشن های ساده را نیز در فرایند ساخت بازی انجام دهند. این هنرمند در واقع تمام اشیاء سه بعدی ساخته شده و بافت را دریافت کرده و اساساً جهان بازی را میسازد – از جمله نمای بیرونی، فضای داخلی، جادهها و پلها، آسانسورهای غول پیکر، دامنههای سنگی، جنگلهای عمیق و غیره.
هنرمندان نورپردازی (Lighting Artists) وظیفه نورپردازی را بر عهده خواهند داشت و در واقع نقش معادل با مدیر تصویربرداری در دنیای فیلم را در فرایند ساخت بازی ایفا میکنند. این هنرمند بازی نور را در سطوح مختلف بازی ایجاد میکند و رنگ، شدت و سایر ویژگیهای نور را تنظیم میکند تا هم دنیای بازی واقعیتر تجسم شود و هم به خلق حال و هوای بازی کمک شود.
افکت آرتیستها (Effects Artists) با ترکیبی از ابزارهای دو بعدی و سه بعدی، سیستمهای ذرهای (particle systems) و نور کار خواهند کرد و به مناطق مختلف بازی جان میدهند. از هنرمندان افکت دعوت میشود تا جلوههای آب و هوایی، جرقهها، نشتآب، دود، دمیدن گرد و غبار، دریچههای بخار و هر چیز دیگری را که لازم است تا حس مناسب توسط بازی به گیمر انتقال داده شود را ایجاد کنند.
چطور هنرمند بازی شویم؟
فرآیند تبدیل شدن به یک هنرمند یا طراح هنری بازیهای ویدیویی مشخص است. ابتدا باید روی اصول و پایهها تمرکز کنید. این بدان معناست که طراحی، پرسپکتیو، عمق، سایهها و تصویرسازی پایه و اساس مهارتهای شما خواهند بود.
تنها راهی که میتوانید در طراحی بهتر شوید این است که به طور مداوم در اوقات فراغتتان این کار را انجام دهید. گذراندان کلاسهای آموزشی و دورههای آکادمیک در این زمینه میتواند یک راه عالی برای توسعه مهارت های طراحی شما باشد.
همچنین لازم است استفاده از برنامههای گرافیکی و ویرایش عکس را هم یاد بگیرید. برای طراحیهای دو بعدی تقریباً در هر استودیوی بازی سازی از شما انتظار میرود که کار با Illustrator و Adobe Photoshop یا برنامههای مشابه را بلد باشید.
اگر به مدلسازی سه بعدی علاقه دارید، Maya و 3DS Max معمولا محبوب ترین ابزارهایی هستند که باید در استفاده از آنها تبحر داشته باشید. درست مانند طراحی، هرچه بیشتر با این برنامهها کار کنید، مهارتتان در استفاده از آنها افزایش خواهد یافت.
به عنوان یک هنرمند بازی و عضوی از تیم بازی سازی، همیشه باید در نظر داشته باشید که محصول نهایی پس از گذشتن از کل پایپ لاین تولید چگونه خواهد بود. در واقع در یک استودیوی بازی سازی، شما فقط یک هنرمند بازی نیستید، بلکه نیاز به همکاری و درک متقابل از وظایف سایر زنجیرههای تیم تولید هم دارید. کار شما به عنوان یک هنرمند بازی با طراحی متوقف نمیشود، باید این طرح را طوری ایجاد کنید که برای استفاده در فرایند بازی سازی قابل ارائه به برنامه نویس باشد و برای مثال به توان طرح را برای استفاده در یک موتور بازی (game engine) تنظیم کرد.
آیا هنرمند بازی خوبی خواهید شد؟
هر کس که استعداد هنری و علاقه به بازیهای ویدیویی داشته باشد، برای دنبال کردن یک حرفه در زمینه هنر بازی مناسب است. تبدیل شدن به یک هنرمند بازیهای ویدیویی فوقالعاده ارزشمند است زیرا شما کسی هستید که میتوانید شخصیتها، اشیاء و مناظر یک بازی را خلق کنید.
وظایف شما همچنین میتواند از طراحی لباسها و بافتهای سطحی گرفته تا وسایل نقلیه، سلاحها، هیولاها/دشمنان، جلوههای بصری و حتی کارهای پیشتولید مانند استوریبرد و مفهوم هنری بازی متغیر باشد.
افرادی که دارای خلاقیت و تخیل زیادی هستند، از فعالیت به عنوان آرتیست بازی لذت خواهند برد. البته باید دقت داشته باشیم که اگرچه کتابهای کمیک، فیلمها و برنامههای تلویزیونی میتوانند بسیار تخیلی باشند، اما با دنیای تعاملی بازیهای ویدیویی قابل مقایسه نیستند. در واقع هیچ تجربهای با ایجاد محیطها و شخصیتهای جذابی که بازیکنان بتوانند در واقع با آنها تعامل داشته باشند، کاوش کنند و ساعتها در آنها گم شوند قابل مقایسه نخواهد بود.
اگر هنرمندی هستید که عاشق کار در یک تیم برای ساختن بازیهای جذاب در حین همکاری با دیگران هستید، هنرمند بازی بودن برای شما می تواند یک انتخاب عالی باشد. چه در حال کار با یک تیم مستقل کوچک و چه در یک استودیوی بازی سازی معتبر، هنرمندان بازی همیشه از نزدیک با دیگر توسعهدهندگان کار میکنند تا مطمئن شوند که بازی به همان صورتی در میآید که طراحان اصلی آن را تصور کردهاند.
به خاطر داشته باشید که صنعت بازی بسیار سختگیر است، به این معنی که اگر با نقاط عطف، برنامههای فشرده، ساعات طولانی و افرادی که دائماً کار شما را مشاهده و تجزیه و تحلیل میکنند، کنار نمیآیید، ممکن است کار به عنوان یک هنرمند بازی برای شما چندان مناسب نباشد.
کلام آخر
در حالی که استعداد و اشتیاق در زمینه ورود به دنیای بازی سازی به عنوان هنرمند بازی اهمیت بالایی دارد، اکثر استودیوهای برتر آرتیستهای دارای مدرک لیسانس یا کارشناسی ارشد در زمینه طراحی بازی، هنرهای زیبا، تصویرسازی، انیمیشن، گرافیک کامپیوتری، علوم کامپیوتر، طراحی گرافیک یا سایر رشتههای مرتبط را ترجیح میدهند. شما در ابتدای راهتان باید از طراحی بازیهایی با گرافیک آسانتر شروع کنید، مانند سبکهای کژوال و هایپر کژوال که فاقد گرافیکهای پیچیده هستند و برای یک هنرمند بازی تازهکار بسیار شروع خوبی به شمار میرود.
در این مورد بیشتر بخوانید: همه چیز درباره سبک بازی های هایپر کژوال
البته فارغ از رشته تحصیلی، تعدادی دوره ضروری مانند طراحی، نقاشی، تصویرسازی، آناتومی، گرافیک کامپیوتری و عکاسی هم برای گذراندن وجود خواهد داشت. همچنین توصیه میشود افراد علاقه مند به فعالیت در نقش هنرمند بازی استفاده از بستههای گرافیکی سه بعدی مانند 3D Studio Max، Maya و … و بستههای دو بعدی مانند Photoshop را هم یاد بگیرند.